عرق چهل گیاه؛ یه معجون جادویی با طعم نوستالژی! ماناو شیراز
خب، اگه بخوایم با حال و هوای خودمونی بگیم، عرق چهل گیاه مثل همون دوست قدیمیه که تو خونه مادربزرگت یه گوشه نشسته، یه شیشه شفاف دستش گرفته و انگار داره با عطرش تو رو میبره به روزای خوب بچگی. یه جورایی تو طب سنتی ایران مثل ابرقهرمان معدهست، از یه عالمه گیاه باحال درست شده و انگار برای هر مشکلی یه راهحل تو جیبش داره. حالا بیا با هم بریم ببینیم این معجون چهلتایی چه داستانی داره! با ماناو شیراز همراه باشید!
عرق چهل گیاه چیه اصلا؟
عرق چهل گیاه همون چیزیه که از تقطیر یه سری گیاه دارویی مثل آویشن، نعنا، پونه و شیرینبیان درست میشه. حالا نگو چهل تا گیاه دارهها! نه، فقط یه اسم خوشگل و پرطمطراقه که انگار میخواد بگه: «من همهفنحریفم!» تو فرهنگ طب سنتی، این عرق مثل یه دستیار معدهست که میاد همهچیز رو روبهراه کنه.
تعداد و نوع گیاهان بسته به برند فرق میکنه، ولی معمولا بین ۵ تا ۱۲ گیاه توش استفاده میشه:
- آویشن
- نعنا
- پونه
- شیرینبیان
- اسطوخودوس
- بارهنگ
- کلپوره
- زنجبیل
- بابونه
- رازیانه
- زیره
- گشنیز
ترکیبات عرق چهل گیاه چی تو چنته داره؟
خب، حالا که بحث گیاها شد، بیا این تیم ستارهها رو یه نگاه بندازیم. انگار یه گروه موسیقی جمع شدن که هر کدوم یه ساز میزنن:
گیاه | چطور به دادمون میرسه؟ |
آویشن | مثل یه سرباز ضدالتهابه که سرماخوردگی رو میذاره تو جیبش! |
نعنا | تهوع و نفخ رو میفرسته پی کارشون، انگار نسیم خنک تو معدهست! |
پونه | معده رو جون میده و دلپیچه رو آروم میکنه. |
شیرینبیان | مثل یه مرهم برای زخمهای گوارشی و التهاب میمونه. |
اسطوخودوس | یه آرامبخش باحال که استرس رو میفرسته مرخصی! |
بارهنگ | زخمهای معده رو نوازش میکنه و التهاب رو کم میکنه. |
کلپوره | به دردهای شکمی میگه: «بیا بشین یه چایی بخوریم!» |
زنجبیل | خون رو تو رگها به جریان میندازه و ایمنی رو شارژ میکنه. |
اینا با هم یه تیم رویاییان که طبعشونم غالبا گرمه، انگار یه بخاری کوچولو تو جیبته!
ابوعلیسینا در «قانون فی الطب» درباره استفاده از عصاره گیاهان برای درمان میگه:
«گیاهانی که طبع گرم و خشک دارند، مانند نعنا و پونه، برای رفع سردی معده و بهبود هضم سودمندند و میتوان عصاره آنها را بهتنهایی یا با دیگر داروها به کار برد.»
فواید عرق چهل گیاه؛ از معده تا آرامش روح
حالا بیا ببینیم این عرق چهل گیاه چه کارایی بلده که اینقدر همه دوسش دارن:
- هضم غذا رو میبره اوج
انگار معدهت مهمونی شلوغ راه انداخته و این عرق میاد همهچیز رو جمعوجور میکنه. نفخ، دلدرد، دلپیچه؟ نعنا و پونه میگن: «برو اونور دیگه!» - آرامش، یه فنجان لطفا!
اسطوخودوس و بابونه تو این عرق مثل یه آهنگ ملایم میمونن. استرس داری؟ خواب نمیبرت؟ یه کم از این بخور، انگار یکی داره برات لالایی میخونه. - قلب و عروق رو حال میاره
زنجبیل و رفقاش خون رو تو رگهات راه میندازن و قلب رو یه کم سرحالتر میکنن. انگار یه پیادهروی صبحگاهی تو جنگل! - دردهای قاعدگی رو آروم میکنه
برای خانوما که گاهی درد قاعدگی اذیتشون میکنه، این عرق مثل یه دوست مهربونه که میاد اسپاسمها رو بغل کنه. - ایمنی بدنت رو شارژ میکنه
با خاصیت ضدالتهابی و ضدباکتریایی، انگار یه سپر دور بدنت میکشه که سرماخوردگی و آنفولانزا رو دور نگه داره. - سمزدایی به سبک سنتی
این عرق مثل یه جاروبرقی باحال میمونه که سموم رو از بدنت میفرسته پی کارشون. کبدت میگه: «مرسی رفیق!»
خب، حالا که با عجایب عرق چهل گیاه آشنا شدی و دلت واسه این معجون سنتی پر کشید، وقتشه دست به کار شی! عرق چهل گیاه ماناو شیراز یه انتخاب باحاله که از دل طبیعت میاد و پر از خواص گوارشی و آرامشبخشه. انگار یه شیشه پر از حال خوب تو دستته!
چطور عرق چهل گیاه بخوریم که حالشو ببریم؟
خب، حالا که دلت برای این عرق رفت، بیا ببینیم چطور باید باهاش حال کنیم:
- مقدارش: یه نصف فنجان (۱۰۰-۱۵۰ میلیلیتر) قبل یا بعد غذا کافیه. بعد غذا بهتره، انگار معدهت رو میفرسته یه سفر خوشمزه.
- چطور بخوریم؟ میتونی سرد یا گرم بخوری، ولی سردش موادش رو بهتر نگه میداره. تلخه؟ یه کم آب یا عسل قاطیش کن.
- کی بخوریم؟ بعضیا میگن قبل غذا که معده خالیه بهتره، ولی تو خودت امتحان کن ببین چی بهت میچسبه.
یه کم احتیاط لازمه!
حالا که داریم با عرق چهل گیاه کیف میکنیم، یه چند تا نکته هم بذاریم گوشه ذهنمون:
- خانومای باردار: بهتره فعلا به این رفیق بگین «بایبای»، چون ممکنه برای جنین دردسر درست کنه.
- رفلاکس معده: اگه معدهت زودرنج باشه، این عرق ممکنه یه کم اذیتش کنه.
- حساسیت به گرمی: اگه بدنت با چیزای گرم میونه خوبی نداره، ممکنه دهنت خشک بشه یا کهیر بزنی.
- زیادهروی نکن: زیادی بخوری، ممکنه معدهت غرغر کنه.
عرق چهل گیاه تو آشپزی؟
خب، تصور کن تو آشپزخونهات وایستادی، یه شیشه عرق چهل گیاه رو میز جلوت چشمک میزنه. حالا چون این عرق یه طعم گیاهی تند و تیز داره و طبعش گرمه، معمولا بهصورت مستقیم تو غذا استفاده نمیشه. بیشتر کاربردش تو طب سنتیه برای هضم بهتر یا آرامش اعصاب. ولی اگه بخوای خلاقیت به خرج بدی، چند تا ایده میتونه جالب باشه:
- شربت گیاهی خنک
یه لیوان آب سرد بردار، یه کم عرق چهل گیاه قاطیش کن، یه قاشق عسل یا شکر اضافه کن و چند تا برگ نعنا بنداز توش. یه شربت سنتی و خنک داری که انگار از عطاری محل اومده! این شربت میتونه بعد غذا معدهت رو آروم کنه. - چای گیاهی با طعم چهل گیاه
اگه چای دم کردی، یه کم عرق چهل گیاه به فنجونت اضافه کن. طعمش یه کم تنده، ولی با یه تیکه نبات یا عسل میتونه حسابی حال بده. انگار داری یه چای جادویی از قصهها میخوری! - اسموتیهای گیاهی
تو اسموتیهای سبز که با موادی مثل خیار، نعنا یا اسفناج درست میکنی، یه کم (واقعا کم!) عرق چهل گیاه میتونه یه طعم خاص و دارویی بهش بده. فقط زیادهروی نکن، چون طعمش غالبه.
یه نکته مهم
چون عرق چهل گیاه یه محصول داروییه، طعمش ممکنه تو غذا غالب بشه یا برای همه خوشایند نباشه. بهعلاوه، به خاطر ترکیبات قویش (مثل آویشن و نعنا) بهتره با احتیاط و کم استفاده بشه.
حرف آخر
عرق چهل گیاه یه محصول خاص ایرانه و تو هیچ کشور دیگهای به این شکل تولید نمیشه. تو بازارهای جهانی یا جوامع ایرانی مهاجر ممکنه پیداش کنی، ولی بیشتر بهصورت وارداتیه. اگه بخوای تو آشپزی باهاش چیزی درست کنی، تو ایران میتونی شربت یا دمنوش باحال بسازی، ولی خارج از ایران بعیده کسی اینو تو آشپزخونهش داشته باشه، مگر اینکه عاشق طب سنتی ایران باشه!
عرق چهل گیاه مثل یه قصهگوی مهربونه که از دل طبیعت میاد و برای معده، قلب و اعصابت یه عالمه حرف خوب داره. ولی چون علم هنوز کامل پشتش نیست، قبل از خوردن مداوم با یه حکیم یا دکتر گپ بزن. یه شیشه درستحسابی بخر، یه نصف فنجان بریز و با حال خوب نوش کن!
سوالاتی که شاید تو سرته
-
عرق چهل گیاه واقعا چهل تا گیاه داره؟
نه بابا! چهل فقط برای قشنگیه. چند تا گیاه باحال توشه که کار راه میندازن.
-
عرق چهل گیاه برای لاغری یا چاقی خوبه؟
بعضیا میگن برای وزن خوبه ولی هنوز تحقیقات علمی انجام نشده. با یه متخصص حرف بزن.
- همه میتونن عرق چهل گیاه بخورن؟
نه، اگه بارداری یا معدهت حساسه، با احتیاط برو جلو.
-
اگه عرق چهل گیاه آماده پیدا نکردی، چی؟
اگه تو کشوری هستی که عرق چهل گیاه وارد نمیشه، میتونی خودت با ترکیب عرقیات تکی (hydrosols) که تو بازارهای محلی یا آنلاین پیدا میشن، یه نسخه خونگی درست کنی؛ اگرچه تو بعضی روشهای سنتیتر، ممکنه گیاهان رو با هم تو یه دستگاه تقطیر بریزن ولی میتونی عرقیات از تقطیر جداگانه رو هم قاطی کنی.
برای خارج از کشور هم ارسال عرقیجات دارین؟
دوست عزیز، برای اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۱۷۱۳۰۰۱۵۰ تماس بگیرید.
مرسی از مطالب مفیدتون 🙏